För att skydda sig från värmen har snokarna antingen hållit sig i skuggiga partier eller legat djupt i vegetationen. Det är mest under morgonen innan det blir riktigt varmt som en del har legat framme. Senare på dagen är det få som är synliga, även på platser där de annars brukar samlas för att solbada.

”Stora stockholmaren” tog sig ytterligare en kort tur in i fårhagen häromdagen. Den andra stockholmaren har hittat till den plats där en hona från Uppsala höll till i början. Kanske för att ligga skyddat inför den kommande ömsningen.

Uppsalahonorna har delat på sig och den ena låg fint vid en rutten stubbe. Vi ska försöka komma på något bra sätt att ta oss in den framöver. Honan som varit jobbigast att hitta har flyttat till skogs. En morgon låg hon nära bron och gottade sig men två timmar senare hade hon hunnit upp en bra bit i skogsbackarna norr om dammen där hon har hållit till sedan några dagar. Kanske är det äggläggning på gång.

Under de regniga dagarna i veckan var det för övrigt full fart på grodorna. Ynglen håller precis på att förvandlas och det hoppar omkring små grodor överallt i gräset runt dammen.

Gustav Pettersson

snok bil

Bild: Gustav Pettersson