Frågor & Svar om Snokar

This post is also available in: Engelska

Vi rekommenderar att du använder handskar och lägger snoken i en tygpåse som knyts igen. Flytta den genast och släpp ut den i en lämplig miljö nära en sjö eller tjärn. Om du har en huggorm på tomten så är de relativt lätta att lyfta upp med hjälp av en pinne eller någon form av krok. Men var försiktig. Huggormar är giftiga och kan hugga snabbt om de är varma. Placeras bäst i en låda eller hink med lock. Huggormar trivs bra i många olika miljöer men gärna någonstans där det finns stenrösen och gräs. Undvik att släppa ut ormar i tät skog eller nära vägar och bebyggelse.

Alla Sveriges reptiler är fridlysta och det är enligt lag förbjudet att skada eller döda ormar och ödlor. Men om du har en orm på tomten kan du flytta den. Om det är en snok så är det helt ofarligt att plocka upp den med händerna. Men var beredd på att den kommer att sprattla och lukta väldigt illa.

This post is also available in: Engelska

Reptilhonor överger vanligtvis äggen eller ungarna och har därför fått ett rykte som dåliga mammor. Men reptilhonor är smartare än vad många tror. Även om de inte behöver se efter sina ungar (eftersom de klarar sig helt på egen hand) så har honorna många finurliga sätt att öka sina ungars chanser att överleva. Äggläggande arter är mycket noggranna då de väljer vart äggen ska ligga. Snokhonor vet till exempel att det är extra varmt i gödselstackar och komposter. Krokodilmammor bygger egna bon och vaktar dessutom äggen och ungarna. Många pytonormar ruvar äggen genom att slingra sig runt dem för att hålla dem varma. Så reptilhonor är inte alls så dåliga mammor som det ibland framställs.

This post is also available in: Engelska

  • Snoken har ljusa (gula, vita eller orangea) nackfläckar – huggormen har inga
  • Snoken har runda pupiller – huggormen har vertikala (som en katt)
  • Snoken är lång och slimmad – huggormen är kort och tjock
  • Snoken saknar teckning – huggormen har ofta ett svart sicksack mönster
  • Snoken har stora fjäll på huvudet – huggormen har små

Tillbaks till Fakta

This post is also available in: Engelska